1. I kad se naziva „volonterskim“, položaj podpredsjednika Gradske skupštine grada Zagreba nije besplatan, nego se svakomjesečno honorira iznosom koji je malo manji od prosječne plaće u hrvatskome gospodarstvu (članak 30. st. 3. Poslovnika Gradske skupštine).

2. Prema članku 13. st. 2. Poslovnika, kad Skupština ima četiri podpredsjednika, dva se u pravilu biraju iz skupštinske većine, a dva iz skupštinske manjine. Pritom prijedlog za njihov izbor može podnijeti Odbor za izbor i imenovanje ili, alternativno, jedna petina gradskih zastupnika (članak 14. Poslovnika).

3. Zastupnički klub čini najmanje tri zastupnika. Podatci o zastupnicima i klubovima koji u ovom trenutku čine Gradsku skupštinu dostupni su na http://www.skupstina.zagreb.hr/klubovi/32, pa je lako vidjeti da oporbeni zastupnički klubovi imaju različit broj zastupnika: SDP – 5, Lijevi blok – 4, BLOK ZA HRVATSKU – 3, Klub neovisnih zastupnika – 3, Klub Građansko-liberalnog saveza i Stranke umirovljenika – 3, te Klub HSLS-a – 3 zastupnika. Klub Milana Bandića ima 16 članova i tri žetona (Ćorić, Miličević i Polovanec), dok Klub HDZ-a ima 7 članova. Bez kluba su zastupnici Bruna Esih i Krešimir Kartelo (NHR) te Tomislav Stojak (HNS).

4. Suvišno je objašnjavati da svoja dva podpredsjednika skupštinska manjina (kao i oporba u Hrvatskome saboru) predlaže sama, i da u elementarnu pristojnost i dobre parlamentarne običaje spada njihovo prihvaćanje na skupštinskoj sjednici. U skladu s time, BLOK ZA HRVATSKU je 24. listopada 2019. predložio Odboru za izbor i imenovanje da se podpredsjednicom Skupštine u ime skupštinske manjine izabere članica predsjedništva stranke, dr. sc. Ana Lederer (slika 1).

5. Budući da u spomenutome peteročlanom odboru Bandić ima tri, a HDZ jedan glas, taj prijedlog nije dobio potporu. Kako ga ni većina drugih oporbenih klubova nije htjela poduprijeti, nismo bili u stanju dobiti potrebu petinu skupštinskih zastupnika za pravovaljanu kandidaturu, pa smo prijedlog povukli.

6. Zastupnici oporbe (uz iznimku Kluba BLOKA ZA HRVATSKU) 19. prosinca 2020. su podnijeli alternativni prijedlog, da se podpredsjednikom Skupštine izabere zastupnik Tomislav Tomašević. Članovi Kluba BLOKA ZA HRVATSKU taj prijedlog nisu ni na koji drugi način poduprli (slika 2), usprkos tome što je velika većina zastupnika tadašnje oporbe u srpnju 2017., prema demokratskim običajima, glasovala za Kartela.

7. Budući da je u međuvremenu i široj javnosti postalo poznato ono što smo mi znali otprije, tj. da su zastupnici Esih i Kartelo ušli u skupštinsku većinu s Bandićem i HDZ-om te su to demonstrirali i glasovanjem za Bandićev proračun, mi smo se na glasovanju 6. veljače 2020. oslonili na isto demokratsko načelo kojim je većina ljevice 2017. poduprla izbor K. Kartela, pa smo – imajući na umu i činjenicu da predloženi kandidat pripada klubu koji ima više zastupnika od nas – kao stranka koja drži do demokracije i elementarne pristojnosti, glasovali za oporbenog predstavnika koji je skupio dovoljno glasova za kandidaturu.

8. Svjesni političkih procesa u kojima splašnjava potpora kako HDZ-u tako i Bandiću, ta dva čimbenika sadašnje trgovačke hrvatske politike su, športskim žargonom, odlučili sačuvati „dulju klupu“ odnosno rezerve u liku Krešimira Kartela i Brune Esih. U tome je sva mudrost i sva tajna današnje skupštinske sramote u kojoj je skupštinska većina (Bandić, žetončići, HDZ, Esih i Kartelo) – bez presedana u povijesti demokratskog svijeta – oporbi nametnula njezina predstavnika, i to iz reda – skupštinske većine u liku Krešimira Kartela.